Omša v nemčine

Autor: Super User

Vo štvrtok 28. 11. sa opäť raz po roku ozval v našej školskej kaplnke Otče náš po nemecky a niektorí z nás sme spolu s pánom kaplánom slávili svätú omšu v nemeckom jazyku. Tentokrát si ju pod patronát zobrali naši deviataci spolu s pani učiteľku Sedliakovou a treba povedať, že sa tejto úlohy zhostili naozaj majstrovsky.

 

Ten, kto sa zúčastnil na podobnej sv. omši minulý rok zaiste potvrdí, že tentokrát bola naša kaplnka o niečo plnšia. Pridali sa k nám aj zvedaví šiestaci spolu s pani učiteľkami angličtiny - p. Hölblingovou a p. Šimkovou. Malí šiestaci občas iba začudovane gúľali očami a možno aj s úsmevom načúvali čudným hláskam, zvukom a slovíčkam, ktorých význam si len domýšľali.Ale nič nie je zbytočné, možno práve oni budú v tejto milej tradícii pokračovať.

Čítanie, ktoré som mala na sv. omši, mi pripadalo nekonečne dlhé. Bolo o Danielovi v levej jame a nikdy by som nepovedala, že to dá takú námahu, poriadne sa naň pripraviť, keď je v cudzom jazyku. Ale...ich habe das geschafft /zvládla som to/!“ (Karolínka Vlčková, 9.A)

Veľa slov mi prišlo skôr ako zo satelitného vysielania, než ako z omše. Ale vždy som sa potešil, keď som počul staré známe „Amen“.“ (Danko Ukrop, 6.B)

Nerozumel som veľa veciam, ale aj tak som rád, že som vstal a zažil niečo také. Viem, že mám ešte čo robiť, ak chcem vedieť rozumieť aj dobre hovoriť po nemecky.“ (Dominik Sekera, 9.A)

A keď sme deň začali po nemecky, v tom istom duchu sme hneď aj pokračovali na nemeckej olympiáde. Nemčina je na našej škole síce druhý cudzí jazyk, no s radosťou musím skonštatovať, že každý rok je stále viac tých, ktorí sa neboja popasovať sa s ňou aj na vyššej úrovni.

Takže tradične po nemecky: „Drücke Daumen und weiter so!“

Váš nemčinár, p.uč. Bohiník

Zo života školy...

ib_p034_0_3.jpg

Wednesday the 17th - Copyright CZŠ R. Zaymusa & jtm 2012-2014.