Zamyslenie na prvý adventný týždeň

Autor: Ing. Renáta Šimková

„Bdejte teda, lebo neviete, v ktorý deň príde váš Pán.“ (Mt 24, 42)

Nastáva čas milosti, ktorý môžeme prežívať počas celého adventného obdobia. Včera sme v našich rodinách zapaľovali prvú sviecu na adventnom venci a dnes v triedach. Pán kaplán požehná adventné vence pre triedy a rodiny.

Advent, advent, štyri sviece, prvá z nich sa zatrbliece.
Za ňou druhá, tretia zhorí, prinesieme stromček z hory.
A keď štvrtá horí stíška, tešíme sa na Ježiška.

 

Symbolika adventného venca je krásna. Veniec je vyrobený z rôznych ihličnanov, ktoré znamenajú trvalý život. Vavrín znamená víťazstvo nad prenasledovaním a utrpením, borovica, cezmína a tis znamenajú nesmrteľnosť a cédru sa pripisuje sila a uzdravenie. Cezmína má aj špeciálny kresťanský symbol: pichľavé listy pripomínajú tŕňovú korunu. Okrúhly tvar venca nemá začiatok ani koniec, symbolizuje veľkosť Boha, nesmrteľnosť duše a večný život nájdený v Kristovi. Štyri sviečky symbolizujú štyri týždne adventu. Svetlo symbolizuje Krista - svetlo sveta. Obsah adventnej doby výstižne vyjadrujú staré adventné piesne – roráty zostavené podľa biblických textov, prevažne prorockých. Roráty sa začínali pred svitaním a pripomínali, že pred narodením Krista ľudstvo kráčalo v tmách“.
Adventná doba nemá byť časom nákupnej horúčky. Má predovšetkým svoj duchovný obsah. Vyzýva k stretnutiu s Kristom v každodennom živote a pripravuje nás na jeho slávny druhý príchod. Vieme, že je na ceste a meškať nebude. On sa rozhodol a svoj plán napĺňa. Pripravme sa pokáním a konaním dobrých skutkov. Prvá svieca nech nám symbolizuje otvorenosť v BDELOSTI. 
Otvorme srdce, oči a náruč pre prijatie narodenia Božieho Syna.
Pane, prosíme Ťa, privádzaj nás k otvorenej bdelosti, aby sme adventný čas prežívali v duchu modlitby a radostného očakávania narodenia Božieho Syna.
Pane Ježišu, prosíme Ťa za všetkých účastníkov zájazdu do Londýna. Sprevádzaj ich po celý čas, aby prežili nezabudnuteľné chvíle a šťastne sa vrátili k svojim rodinám. 

Zo života školy...

ib_p041_0_9.jpg

Friday the 29th - Copyright CZŠ R. Zaymusa & jtm 2012-2014. Thanks to Joomla 2.5 templates by FTS