„Z“ ako Záhrada

Autor: Super User

Cirkevná základná škola Romualda Zaymusa v Žiline – písmeno „Z“ sa opakuje v názve príliš často. A to je fajn. „Z“ pripomína záhradu, ktorou sa Zaymuska môže stať pre Žilinu. Miestom, kde budeme spolu rásť a dozrievať.

Záhrada

  • je miesto práce, oddychu, rastu, dozrievania, stretnutia, lásky;
  • poskytuje bezpečie, priestor pre sebarealizáciu;
  • harmonizuje a zjednocuje rôzne prvky, prístupy, dôrazy;
  • nie je pole, sad, asfaltový chodník alebo zámocká dlažba;
  • je zázrak dnes iný ako včera i zajtra.

Škola a záhrada

Škola sa podobá tejto záhrade so všetkou dynamikou, plynúcou z takejto analógie. Pastoračná služba si nekladie za cieľ zrovnať všetkých a všetko na jednu úroveň (zorať celú záhradu), lebo tým sa zničí mnohé dobré a krásne a zavedie sa štandard značne minimalistický.Sú miesta, kde treba opravovať múry – slabé miesta – nie však zbúrať starý a postaviť nový. Niekde treba vyzbierať kamene, inde vytrhať burinu. Niektoré rastliny treba okopať, iné orezať, ďalšie podoprieť. A v inom kúte treba zberať ovocie, čo práve dozrelo. A to všetko v jeden deň. Zajtra nás čakajú iné trhliny a burina. Zajtra dozrie nové ovocie.K záhrade patrí aj pot, mozole, špinavé ruky a boľavé kríže... ale nič z toho nie je cieľom! Cieľom je rast a dozrievanie.

Ako na to?

1. Modlitba za Zaymusku

Kráľ Šalamún v žalme 127 vyznáva: Ak Pán nestavia dom, márne sa namáhajú tí, čo ho stavajú. Ak Pán nestráži mesto, nadarmo bdejú jeho strážcovia. To isté platí aj pre našu službu. Preto prosíme všetkých o modlitbovú podporu. Viac o modlitbe na Zaymuske a za Zaymusku si môžete prečítať tu.

2. Triedne obnovy

V septembri spúšťame cyklus triednych obnov pre všetky ročníky. V tomto cykle trvá obnova jedno dopoludnie (v rámci vyučovania) a je určená pre celú triedu (teda žiaci a triedny učiteľ). Ako to vyzerá konkrétne si môžete pozrieť na fotografiách z obnov.

3. Uvádzanie tretiakov do kresťanského života

Niektorých našich tretiakov čaká v tomto roku Prvé sväté prijímanie. V novom projekte prípravy sa počíta aj s aktívnou účasťou rodičov (4-6 stretnutí počas roka). Našim zámerom nie je pripraviť deti na jednodňovú slávnosť (biele šaty a darčeky) ale viesť ich k životu činných kresťanov, pre ktorých je časté sväté prijímanie (viac krát za mesiac), svätá omša každú nedeľu a sviatosť zmierenia pravidelne každý mesiac samozrejmosťou. O projekte budeme informovať priebežne.

Ako môžete pomôcť vy?

Určite modlitbou, ale myslím, že sa nájdu aj iné potreby, do ktorých môžete aktívne vstúpiť. Ale o tom radšej emailom ( Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovými robotmi. Na jej zobrazenie musíte mať zapnutý JavaScript. ) alebo osobne.

Zo života školy...

ib_p053_0_45.jpg

Tuesday the 23rd - Copyright CZŠ R. Zaymusa & jtm 2012-2014. Thanks to Joomla 2.5 templates by FTS